Studiu. De ce crește costul vieții în România, care sunt principalele greșeli ale Guvernului și ce e de făcut

iunie 2022
 
Creșterea galopantă a prețurilor de consum din ultima vreme este cauzată și de intervenția Guvernului prin impozite, subvenții și reglementări, este concluzia studiului „Politicile eronate ne scumpesc viața”, realizat în cadrul Institutului European pentru Studii Economice de trei universitari de la Universitatea din București, ASE București și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Autorii studiului, Christian Năsulea, Lector Universitar Dr. Universitatea din București, Radu Nechita, Conf. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Diana Năsulea, Drd. ASE București, arată că oricât de gravă ar fi situația pe o piață, controlul prețurilor de către guvern o va agrava pe termen lung și au mai multe recomandări la situația actuală, dintre care 5 lucruri care ar trebui făcute urgent.

„Infrastructura îmbunătățită, combinată cu un mediu legislativ previzibil și cu politici fiscale competitive, vor contribui mai mult la creșterea standardului de viață al oamenilor decât orice program de ajutor de stat”, spun autorii studiului.

Studiul „Politicile eronate ne scumpesc viața” poate fi consultat aici.

Comunicatul de presă poate fi vizualizat în întregime aici.

 
 

Din concluziile studiului

Românii cheltuiesc 67,6% din venituri pentru consum, plătesc taxe ce înseamnă aproape o treime din venit (32,1%), iar dacă includem și TVA aplicabil cheltuielilor gospodăriilor, ce poate ajunge să reprezinte încă 12,8% din veniturile totale ale unei gospodării, povara fiscală totală a gospodăriei medii românești poate ajunge la 44,9%.

 
Taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali. Nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor.
(Calcul făcut pentru data de 25 aprilie 2022)

 
România se află pe locul 147 în lume, din 190, la ușurința de a obține autorizațiile de construcție. Eliberarea unei autorizații de construcție necesită 24 de proceduri, durează în medie 260 de zile, iar costul acestui demers reprezintă 2% din valoarea construcției.

România ocupă locul 157 la capitolul racordare la electricitate, fiind necesare 9 proceduri, 174 de zile de așteptare, cu un cost de 4 ori mai mare decât venitul mediu anual.